No Orders x Playa Stories пренасят духът на фестивала Burning man в България

Млад, красив, усмихнат и безкрайно талантлив, такъв е Пламен Василев, който се изявява на електронната музикалната сцена под псевдонима  Diass. Роден е на 1-ви юни 1991 г. и е син на известният диджей Теди Джорджо. Още от ранна детска възраст показва интерес към това, с което се занимава баща му и едва на 12 години той прави първите си крачки в музиката. Diass е един от малкото български диджеи и продуцент с музикално образование – повече от 6 години изучава продуцентски, звуков и студиен инженеринг.  Има три авторски албума – Party Beach, Welcome To Bulgaria и Reset The World, като последният се издава в световен мащаб. През 2013 г. печели награда за най-добър млад диджей, а към днешна дата е един от най-популярните в бранша. През 2016 г. създава концептуалния бранд No Orders, който днес е причината за редица успешни събития.

 

-Това лято представяш събитията от поредицата Playa Stories, които са вдъхновени от фестивала Burning man. Моля те, разкажи малко повече за идеята.

- Идеята на събитията No Orders x Playa Stories е, че искахме да пренесем духът на легендарния фестивал  Burning man в България, да срещнем хората с малко по-свободолюбивия дух на събития, свързани с електронна музика, да представим интересни и различни в своето звучене артисти, диджеи, продуценти, а и не само музикални артисти, а всякакъв вид хора на изкуството. В предстоящите събития в „Хасиенда бийч“ в Лозенец ще имаме мини хипи базар, на който ще бъдат представени най-различни български артисти, които се занимават с Хенд мейд изкуство, било то дрехи, бижута, картини и много други неща. Ще имаме много изпълнения на живо, като рисуване с къна или магическо шоу, декорация, която ще бъде изцяло в темата на това по-духовно парти. Наричам го така, защото музиката, която както аз, така и гостите ще свирят е насочена към по-мелодичната и дълбока страна на електронната музика. Обхваща много голяма част от етно и ориенталските мотиви и вокали. Всичко е свързано с екзотичните култури от цял свят, поднесени на хората интелигентно чрез електронната музика. Идеята на събитията е колкото се може повече хора да бъдат срещнати и запознати с тази култура. Ще имаме капани за сънища, балдахинови неща, както и много растения навсякъде.

-Колко партита ще бъдат включени във фестивала?

-Пет събития, пет дати и всички ще се проведат в сряда. 11, 18 и 25 юли, както и 15 и 22 август. На 25-ти юли имаме специален гост – жена диджейка, която родом е от Палестина, но в последните няколко години живее в Мексико. Казва се Nour. Тя е изключително интересен и провокативен артист, както като визия, така и като музика. Преплита мексикански и испански вокали с етно елементи, много е готина. На 15 август е Concret, който е част от Mayan Warrior.Това е една организация, която също е част от Burning man, подвижна сцена-платформа, която обединява арт шоу, визуално шоу и музикално шоу. На 11 юли е откриването с мен, на 18 отново съм аз, а на 25 юли и 15 с останалите гости, също ще бъда част от партитата. А на 22 август закриваме с мен. Ще имаме и специален винтидж базар, организиран от Frea.bg. Ще се включат и много други артисти, които правят бижута, тениски с шевици и всякакви такива ръчно направени неща. Събитията ще започват в 23 ч. и ще продължават до сутринта, а този базар ще бъде активен през цялото време. Няма да бъде дневен, а нощен, което също е много интересно.

-Спомняш ли си кога се появи любовта ти към музиката?

-Откакто съм се родил, съм обграден от музиката. Израснал съм с хитовете на 80-те и 90-те години покрай моя баща - диджей Теди Джорджо. Моят завой към електронната музика беше напълно естествен процес и до ден днешен не съм изневерил на избора ми. Първата по-сериозна изява беше в един клуб в Габрово през 2005-2006 г. Мисля, че подгрявах диджей Дончо.

-Преди две години стартира проекта No Orders, разкажи малко повече за него?

-Първоначално No Orders стартира просто като идеята да добавя нещо допълнително към моите участия, като някакъв бранд. Впоследствие това прерасна в наистина сериозна организация за събитията. Вече не съм сам в мениджмънта на събитията, които организираме, наскоро съдбата ме срещна с Ивета Александрова, която стои зад брандове като Woomoon, Desert Hearts, Acid Sundays, Saga и др, които са изключително големи и доказани в Ибиса, Мексико и Ню Йорк. Тя е българка, не живее тук, но отскоро е в България и започнахме работа заедно. С нейна помощ пренесохме събитията на No Orders на едно по-високо ниво, вкарахме повече арт представления и променихме музикалната насоченост на събитията.

-Какво дете беше и за какво мечтаеше?

-Исках да бъда цирков артист. От малък се занимавам с всякакъв вид артистични дейности. Първо пеех, когато си бях на село през лятото организирах представления за кварталните баби, жонглирах, дресирах котките, които съответно бягаха (смее се). Строях сцени в двора на баба ми с колове и чаршафи. Винаги съм се занимавал с някакъв вид изкуство, това нещо ми е на сърце и в момента съм изключително щастлив, че мога да правя, продуцирам и показвам моята музика на хората. Както и да се занимавам с организацията и продукцията на по-мащабни събития, които да дават на останалите по-различно и ново изживяване.

-Спомняш ли си коя е най-голямата беля, която си правил?

-Бях се покатерил на една желязна конструкция, когато бях по-малък, паднах и няколко дни бях в безсъзнание.

-А какви са мечтите ти към днешна дата?

-Хората да бъдат малко по-отворени към света и по-отговорни към околните и към себе си. И разбира се, мечтая музиката ми да достигне до колкото се може повече хора по цял свят, да ги докосне и да ги накара да почувстват любовта, която аз съм вложил, за да създам даден проект. Това е най-голямата ми мечта и най-голямата награда за един артист.

-От какво черпиш вдъхновение?

-Разходка сред природата, от хората, някакви емоции, както и когато имам успешно събитие и хората се радват на музиката ми. Това също много ме зарежда.

-Някога пречело ли ти е това, че баща ти диджей Теди Джорджо пуска съвсем различен стил музика от твоя и някога опитвал ли се е да ти наложи различен стил от този, в който се развиваш?

-Той никога не ми е задавал тон в музикален план. Както казах по-рано, откакто съм осъзнал, че ще се занимавам с музика, електронната е тази, която е 100% на почит и ме прави щастлив. Във времето може би сме имали някакви противоречия, но те по-скоро са били по мениджърски въпроси. В крайна сметка аз уважавам неговия труд и това, което е постигнал за всичките тези години.

-Случва ли се да искаш неговите съвети за твоето творчество?

-Разбира се, почти винаги се допитвам до него за музикалните си проекти. Но в крайна сметка вече съм голям човек и съм поел по собствен път и преди всичко слушам сърцето си. Дори и да сгреша, знам, че съм послушал себе си.

-Той иска ли ти съвети?

-Да, постоянно търси мнението ми по най-различни въпроси, което е хубаво, защото ние младите хора имаме по-различен поглед над света в момента. Ние сме бъдещето и един съвет от наша страна, според мен винаги би бил полезен.

-Доколкото знам твоят по-малък брат Теодор също тръгва по семейната музикална линия?

-Да, той е насочен по-конкретно към хип-хоп, R&B и поп музиката, но съм много горд с него, защото той сам намери своя път в това, което прави. Сам пише музиката и текстовете си и наистина съм сигурен, че за него най-доброто тепърва предстои.

-Обиколил си света, пускал си музика в Холандия, Амстердам, Египет, Русия и Ибиса. Къде винаги обичаш да се връщаш?

-Всяко едно място, на което съм бил, ми е дало страшно много опит и прекрасни спомени от партита, които сме правили. За момента на сърце най-много ми лежат Ибиса и Амстердам. Има някаква магия във въздуха.

-Ибиса е известен като парти островът, какво е да пускаш музика на място, където редица световноизвестни имена са заставали зад пулта?

-Последното ми участие там беше на 20-ти май, гостувах за едно от емблематичните партита за острова. Казва се Acid Sundays и се прави само в неделя. Беше нещо много специално за мен като изживяване, никога преди това не бях пускал пред толкова отворена и алтернативна публика. Имаше изключително интереси хора и много възрастни такива, над 50-60-годишна възраст. Чувствах се на точното място в правилния момент. Беше истинска магия.

-Любима вещ, която си си купил от място по света?

-Имам една огромна картина, която е 2 метра и половина на метър, донесох си я от Египет. След това специално си наех дърводелец, който да ми направи рамката и сега ми краси спалнята. Купих си и едно много интересно покривало от Ибиса, което е с богът слънце и луна вътре в него. Ползвам го за доста неща като например декорация на партитата, за покривка, за одеяло на поляна, много мултифункционална вещ е (смее се).

-Какво друго освен музика правиш, когато ти остане свободно време?

-Обичам да пътувам, да слушам музика, да прекарвам време с най-близките ми хора, да рисувам, което ми е, като хоби. Не мога да кажа, че рисувам добре, но наистина разпускам по този начин. Да готвя и да посещавам интересни места за хранене. Като цяло много обичам и уважавам храната, затова изпитвам голямо удоволствие, когато се храня с вкусна и добре приготвена храна. Отделям много голямо внимание на това какво ям.

-Влюбен ли си? Или каква трябва да бъде жената до теб?

-В момента не съм влюбен, но човекът до мен със сигурност трябва да споделя моя светоглед и да ме вдъхновява при всички положения. Защото когато човекът до теб те вдъхновява, ти имаш силата и заряда от любовта да вървиш напред и да изкачваш най-големите върхове. Това е най-важното.

 

Довърши изреченията:

Не излизам от вкъщи без... Слънчеви очила.

Обичам да... Спя..., но не ми остава време (смее се).

Не мога да живея без... Музика.

Всеки ден си купувам... Дъвки.

Под леглото си крия.... Техника и бои.

След 10 години се виждам като... Човек, намерил баланса в живота си.

Тайната на моят успех е... Много лишения, неуморна работа и любов към това, което правя.

Музиката е... Оръжие и лекарство.

Като дете обичах да играя на... Електронни игри.

Обичам да закусвам... Плодове.

Обичам да готвя... Паста.

Искам да отида... В Мексико, Тибет, Япония и Бали.

Не ми остава време за... Почивка.

Пожелавам си... Здраве, вдъхновение и душевен мир.

АВТОР: ФРАНЧЕСКА ИВОВА

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?