Симона Загорова: Ще дам всичко от себе си в “Гласът на България”

Симона, как се реши да участваш в музикалния формат “Гласът на България”?
Никога досега не съм участвала в какъвто и да е формат, за мен това е нещо ново, нещо интересно. Всичко се случи на шега, видях кога са предварителните кастинги и се явих. Не съжалявам за действията си, тъй като се запознах с доста хора. Доволна съм, това е най-важното.

Кой очакваше да те поиска в отбора си и защо избра Иван Лечев?
Преди участието ми в “Гласът на България” се познавах само с Камелия. С останалите имах честта и удоволствието да се срещна по-късно. Когато се явяваш на конкурс с подобно жури се надяваш всеки един да те поиска в групата си. Нямах фаворит, имах желание да съм в отбора на Графа, защото изключително много му симпатизирам като изпълнител, човек и изобщо артист на сцената. Нищо лично към Камелия, но аз не желая да градя кариера с поп-фолк, а изборът ми в лицето на Иван Лечев е защото съм убедена, че той може да ми даде по-адекватни съвети за жанра, в който искам да се развивам. Реакцията му беше искрена, усетих, че там е моето място.

Сама каза, че искаш това да е твоята битка, смяташ ли, че ще се задържиш в продукцията?
Мисля, че ще продължа напред, независимо от мнението на хората, които са сигурни, че участието ми е нагласено. Ако нещата стояха така, както ги описват, аз нямаше да се кача на сцената и да се боря. Ще направя всичко възможно, за да остана колкото се може по-дълго. Този сезон на “Гласът на България” е изключително силен. Има ужасно много талантливи лица. В крайна сметка ние няма какво да делим, всеки има своите песни и своята публика.

Кой застана зад идеята ти?
Всички бяха зад гърба ми. Цялото ми семейство ме насърчи да се боря, макар че вече имам песни и клипове. Те повярваха в мен за пореден път и съм им благодарна за това. Родителите ми искаха да видят как се боря, как ми дават задачи, как се срещам с различни хора и предизвикателства и как се справям с всичко това.

Беше ли притеснена преди изпълнението си и успя ли да го преодолееш след като излезе на сцената?
Винаги преди да изляза на сцена има едно особено притеснение. За щастие то се изпарява почти на момента, когато запея и усетя мястото си. Радвам се, че и този път това чувство не повлия на изпълнението ми.

Глория критикува ли те, как прие изпълнението ти?
Майка ми е изключително голям професионалист, обича всичко да е изпипано до последния детайл и се опитва да го предаде и на мен. Това е ценен съвет за един изпълнител, защото когато пееш три минутни, това трябва да са твоите три минути и да се представиш по най-добрия начин. Винаги ме е критикувала, но с градивни критики, за да мога да давам повече. Благодаря й за това, защото така ме възпитава и ме кара да се стремя към по-голямо развитие. Това е песен, която пея от пети клас. Усетих, че няма да ме предаде и този път и реакцията на журито го показа. Думите на майка ми бяха: “Симона, горда съм с теб, имаш добро присъствие на сцената. Аз съм зад теб. Завинаги.“

Симона, ти заяви, че не чувстваш поп-фолка като твоя жанр, защо? Какъв е стилът ти?
За хубавата музика няма стил. Харесвам поп-фолк, сръбско, гръцко, метал и т.н. Не обичам да деля жанровете и напълно да отхвърлям някои от тях. Усещам, че съм по-добра в поп музиката и искам да направя поп кариера.

“По-провокативна – да, но не и брутална.” – това заяви в телевизионен ефир преди няколко дни. До колко според теб продава разголената визия и изобщо нужна ли? А скандалното поведение?
Като цяло не харесвам тази разголена визия и поведение. В никакъв случай не говоря за всички изпълнители, защото това е абсурдно. Не си се представям по този начин - да изпея нещо пошло и един ден детето ми да го чуе, да се срамувам от собственото си творчество. Не бих си го позволила. Всеки избира за какво да пее и не виня никого. В момента тази визия продава, аз обаче не се интересувам от модните течения и се стремя да наложа, онова което наистина харесвам. Майка ми никога не е изневерила на стила си, никога не е изпяла нещо от което по-късно да се срамува и мисля, че има хора, които оценяват това.

Защо масата гледа толкова негативно върху творчеството на изпълнителите, както и върху самите тях, какво разграничава старите хитове и днешните проекти?
Преди години хората са се опитвали да направят нещо, което да заинтригува слушателите, имали са много добра концепция и са знаели, как трябва да звучи едно парче и как трябва да бъде направено, именно тези песни са останали във времето и имат своята стойност и днес. Не мога да кажа, че и тогава не са се срещали пошли текстове, но не и в обема, в който ги срещаме днес. Всеки един композитор се изчерпва, а идеите му намаляват, нормално е когато няколко изпълнители залагат на един и същ човек, песните им да звучат еднотипно. Една част от певиците, правят песни, които не всеки може да възприеме, но не е редно масата да отхвърля поп-фолка заради подобни единици. Има хора, като майка ми, която никога не си е позволявала да пее скандални текстове и не е редно да се намира под общ знаменател с друг тип певици.

Симона, ти си на двадесет години, студентка си, мечтаеш за кариера, но какво би жертвала в името на успеха или какво не би?
В това да имаш голяма кариера има много плюсове и много минуси. Всеки един артист прави музика, не за да я слуша вкъщи, а за да я представи на публиката. Имала съм случаи, когато на определен празник съм била ангажирана, а той всъщност е семеен и е редно да го прекараш в компанията на близките си хора. И тогава идва въпросът – Кое е по-важно? Аз винаги съм избирала семейството си, защото какъвто и успех да имаш и дори да достигнеш върха на своята цел, ако си сам, тя няма никаква стойност. Отказвала съм участия, но не го приемам като жертва, а като избор.

Имаш сериозна връзка от няколко години, приятелят ти как гледа на отношенията ти с музиката, стои ли зад решенията ти?
Със Симеон се запознахме преди четири години и той много добре знаеше с какво се захваща. Знае, че животът ми е музика. Още в началото му споделих, че може да има моменти, в които да се сърди, че съм ангажирана, но това е моят път. Той ме разбира, знае, че това са първите ми стъпки. Никога не е бил против страстта ми, знае, че аз и музиката сме едно. Той, всъщност обожава да пея, понякога дори му досаждам. (смее се) Винаги е бил зад гърба ми, много го обичам и се надявам да се задържим още дълги години заедно, да се подкрепяме и уважаваме, както сега.

Как те спечели, кои негови черти грабнаха вниманието ти?
Запознахме се в едно заведение, след това си пишехме. Видяхме се няколко пъти и нещата просто се случиха. Симеон има изключително чувство за хумор, не спира да се шегува и наистина се забавляваме. Грабна ме това, че когато се запознахме той беше на 17 години, а мислеше като голям и зрял мъж. Никога не бях срещала такова момче, което има цел в живота и държи на семейството си. Външността беше първоначално, след като го опознах, разбрах, че е моето момче.

Какво правиш в свободното си време?
Играя тенис. Обожавам да гледам сериали, да излизам с приятели, да ходя на кино и да пътувам. Срещите ми с чуждата култура винаги са били интересни.

Искаш развитие, но тук или в чужбина?
Аз съм широко скроен човек и обичам разнообразието, никога не се знае, какво ще ми се случи. Ако имам вратичка за обучение в чужбина ще се възползвам. Но преди това ще се докажа тук, защото по-хубаво от България няма.

Симона, какво би пожелала на дамите на днешния празник? Кой поздрави първо?
Майка ми. Тя е моят идол и аз взимам пример от нея във всяко едно отношение. За дамите, мисля, че всяка една от нас трябва преди всичко да се уважава, да знаем кога трябва да говорим и кога да замълчим, защото всеки може да разтяга локуми, но е доста трудно да кажеш нещо смислено с една или две думи. Не трябва всичко да е на всяка цена. Нека всички жени имат самочувствие, но то да е с покритие и да реализират себе си.

АВТОР: СТЕФАНИ ТОНЕВА

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?