7 изненадващи фактора, които омазняват косата

2. Миеш я твърде често

Да, измиваш излишното омазнявено, но не премахваш първопричината му. За съжаление, всекидневното използване на шампоан лишава скалпа от естествено произвеждания от него себум и за да компенсира, той започва увеличава секрецията на още повече мазнини. Както намекнах по-горе, опитай се да ограничиш миенето на косата до 2, най-много 3 пъти седмично. Тя скоро ще ти се отблагодари.

3. Прекаляваш с балсама

Може би нанасяш балсам, който е твърде плътен за нея и я утежнява. Или пък го нанасяш от корените до върховете, друга груба грешка. Балсамът е продукт, предназначен за върховете на косата. Не се увличай твърде много в използването му.

4. Прекаляваш с ресането

Понякога съм се чудила дали мазната ми коса не е резултат от любовта ми към детските приказки. Там красивите девойки с разкошни коси се решеха до припадък (или по 100 пъти преди лягане, за да съм точна). Уви, нито дойде да ме вземе чаровен рицар на бял кон, както става в приказките, нито косата ми се превърна в златна коприна.

Когато разресваш косата си твърде често, пренасяш себума от корените на косата към краищата. В началото това кара прическата ти да изглежда приятно лъскава, но след два дни е вече мазна. Контролирай желанието си да се решеш непрекъснато, като се ограничиш само да разплитане на краищата с четка или гребен.

5. Четката ти за коса е мръсна/пълна с косми

Сутрешният ми бюти ритуал отдавна включва допълнителна стъпка – хубаво почистване на космите, праха и други мръсотии от четката, веднага след сресването. Веднъж седмично правя по-основно измиване с бебешки сапун и хладка вода. Четката е свърталище на толкова много откровени гадости, че не мога да си позволя те да докоснат току-що измитата ми коса. Недей да го правиш и ти.

6. Нанасяш грешните продукти

Може би се спираш на продукти, които не са съвместими с косата ти. Оглеждай се за леки формули и избягвай тези, които обещаваш „блясък“ и „влага“. Вторите са по-подходящи за жените със суха и изтощена прическа.

7. Скалпът ти има нужда от детокс

И на мен вече ми се повдига, когато чуя „детокс“, защото в днешно време си прочистваме всичко – от организма, до кожата и вече скалпа. Но има причина да го правим. Шампоанът не е достатъчно мощен да измие остатъците от стилизиращите продукти, скалпът се запушва и не може да диша – подобно на порите на лицето. Само че върху главата ти не изникват пъпки, а просто косата ти става все по-мазна и изтощена. Задъхва се под „товара“ от мръсотия. Ексфолиращите шампоани се използват 2-4 пъти месечно. Те ще те избавят не само от излишните нечистотии, но и от коварните натрупвания по скалпа.

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?