Секс фобиите, които да се радваш, че нямаш

Когато Ива (25) била тийнеджърка вярвала, че нещо не й е наред, защото независимо от многото и разнообразни опити да прави секс с гаджето си, той така и не успявал „да закотви кораба си в нейното пристанище“. „Винаги, когато бяхме на път да правим секс, се паникьосвах – припомня си тя. – Беше толкова трудно, все едно съм с невидими блиндирани гащички...“. Пет гаджета по-късно сексът за нея си остава мираж. Оказва се, че причината е вагинизъм – рефлекторно стягане на вагиналните мускули, което възпрепятства проникването. Вагинизмът често се корени в страха да правиш секс. Тревожните мисли като „Няма да се получи“ предизвикват свиването на всички тазови мускули, а това както се сещаш, буквално барикадира пътя му за „свободно плаване“.

Ива преминава през целия си пубертет с присъдата „девственица до живот“. „Почувствах такова облекчение, когато разбрах, че имам вагинизъм и проблемът е в главата, а не в тялото ми – признава си тя. – В крайна сметка срещнах момче, което ме предразположи и изчака достатъчно време да бъда напълно готова за тази стъпка. След една година най-после правих секс и беше велико!“

Да чукаме на дърво!

Има сравнително малко клинични изследвания за честотата на секс фобиите, но вероятно най-разпространена сред тях е еротофобията или страха от секс или секс въпроси. Други фобии свързани със секса, са:

Медортофобия: страх от еректирал пенис

Хетерофобия: страх от противоположния пол

Токофобия: страх от бременността

Гимнофобия: страх от голотата

Ануптафобия: страх от самотата

Просто се притесняваш или имаш фобия?

Много момичета се страхуват, че може да забременеят или да останат необвързани през 20-те си години. Но тези притеснения се превръщат във фобия, чак когато започнат да влияят цялостно на ежедневието им, няма разумно обяснение, което да им помогне да преодолеят страха, тази реакция влияе на отношенията им с околните и става причина за конфликтни ситуации.

Фобиите обикновено възникват от травматично преживяване в миналото като изнасилване или сериозни пропуски в знанията на тема секс. Когато усетиш симптоми на крайна тревожност – пулсът ти се ускорява, не ти достига въздух, потиш се, гади ти се и изпитваш ужас – вече не говорим за обикновено притеснение, а за фобия.

Цената на истината

Не е изненада, че секс фобиите имат пагубно влияние над близостта с половинката. Когато не говорят достатъчно за ситуацията, в която се намира секс животът им, партньорите започват да се притесняват и да се съмняват в силата на връзката си. Бъди открита с твоя човек за начина, по който се чувстваш и ако постоянно те поразяват паник атаки, се консултирай с психолог или секс терапевт. Ако не проучиш добре проблема си, той ще се задълбочи и вероятно ще придобие пагубни размери. Все пак – спокойно!, жертвите на фобии могат да бъдат излекувани с цената на усилена работа над „изкривените“ им представи за сексуалността, която ще им помогне да започнат да поставят под въпрос всяка умопомрачена и нелогична мисъл, когато нахлуе в главата им.

► 5 % от жените страдат от вагинизъм, който често е следствие от секс фобия.

► „Когато усетиш симптоми на крайна тревожност – пулсът ти се ускорява, не ти достига въздух, потиш се, гади ти се и изпитваш ужас – вече не говорим за обикновено притеснение, а за фобия“.

► P. S. А дали той има секс фобия? Мамофобията е страх от гърди, а медомалакуфобията е страх от загубата на ерекция.

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?