Сбогом, Бриджит! Щастлива без гадже? Отдавна не е мит!

Казват, че краят на лятото е сезонът на разделите. Навън така хубавичко се е затоплило, че май най-после и на тези мъки им дойде времето. Напоследък и на мен топлите лъчи на слънцето все по-натрапчиво ми навяваха мисълта за категоричен край (оттам и размислите по темата), но реших, че все пак ще му дам втори шанс на моето животинче (добре де, спирам да се лигавя - мъж!), макар и предимствата на необвързания живот да не са никак малко. Сещаш ли се за онова забавно филмче Дневникът на Бриджит Джоунс? Беше доста нашумяло по времето, когато още не бях без статуса на „сериозно обвързана“ (леле, колко време мина!). Наистина изключително покъртителна история, която на моменти има трагикомични нюанси с елементи на див истеричен смях, редуващи се с екшън сцени (Да, правилно си мислиш – прекалих!). Вярно е, че „лирическата героиня“ помогна на необвързаните мацки да не се чувстват чак толкова самички в необвързаността си. Затова и филмчето беше такъв касов хит за времето си. Това, което тогава не подозирах обаче, е, че тя всъщност ни направи мечешка услуга. Тя гледаше на статуса си на необвързана като на същинско проклятие и в крайна сметка успя да накара самостоятелните момичета да изглеждат нещастни, трогателни и отчаяни...

Истината, мацка, е, че там, навън е пълно с момичета, които се чувстват истински щастливи от живота си и в него не фигурира половинка. Всъщност се оказва, че животът без постоянен партньор си има своите немалко предимства и възможностите, които дава той, карат все повече жени активно да направят своя избор и да живеят по този начин.

Тази увеличаваща се тенденция дойде малко като шок за всеки мачо, който самодоволно се възползва от женското желание за обвързване, като се забавлява на наш гръб. Добре дошла в ерата на независимите мацки, където митът за необвързаните жени, които си живуркат отчаяно заради статуса си на стари моми, отдавна е изгубил давността си.

Всяка жена може да направи своя избор и при подходящ случай да се откаже от самостоятелността си, но тя по никакъв начин няма защо да се чувства длъжна да го направи. Това, което всяко умно момиче знае достатъчно добре, е, че няма нужда от принца на бял кон, който да се появи и да я спаси. Защо ли? Тя е щастлива от живота си и няма нужда от мъж, който да й покаже, че е значима.

Независимите мацки дерзаят
Аз самата съм заобиколена от адски много щастливо необвързани момичета и техният брой прогресивно се увеличава. Хората харесват свободата, която им оставя липсата на връзка, защото каквото и да си говорим, изграждането на стабилни отношения изисква доста време, а и нерви.

Разбира се, че част от необвързаните жени не са такива по собствено желание, но много от тях са направили този избор, осъзнавайки, че плюсовете са повече от минусите. Жените в съвременното общество са в много по-добри позиции – имат реални възможности да се грижат сами за себе си, така че по-лесно могат да направят своя личен избор, като се откажат от поддържането на неудовлетворяваща ги връзка само заради „сигурността“, която би могла да им предложи.

Краят на Бриджит
Има огромно количество привидни и съвършено практични предимства на моминския живот. Най-приятното: вече не се налага да съгласуваш с друг човек нито едно от решенията в живота си – от простичките ежедневни неща (каква музика да слушаш в колата) до големите (къде да живеете например). Никога не ти се налага да правиш компромиси с кои приятели да се видиш, кога да си тръгнеш от парти или какво количество плът да изложиш на показ изпод деколтето си. Можеш да си позволиш да бъдеш абсолютно и напълно спонтанна. Можеш да затръшнеш вратата зад гърба си и да бъдеш тъжна и зла, когато се чувстваш тъжна и зла. Късно вечерта можеш да си останеш вкъщи и да изгледаш целия сезон на „Сексът и градът“ с огромна кофа шоколадов сладолед, без някой да ти напомни, че се държиш като дете, а любимият ти сериал е „пълна боза“. Капакът на тоалетната никога няма да е вдигнат. Повече няма да се конкурираш за вниманието му със световното по футбол. Не се налага да търпиш странните му настроения и паранои, да подхранваш егото му, да лицемерничиш с роднините му. Накратко: съвсем порочно, върховно и егоистично можеш просто да бъдеш себе си!
Ваня* (28) се разделя със сериозния си приятел преди няколко месеца и най-спокойно заявява, че никога не се е чувствала по-щастлива. „Не съм се превърнала в мъжемразка. Просто в момента нямам време и търпение да се обвържа. Най-забавната част е, че върша всичко спонтанно. Виждам се с приятелките ми винаги, когато си поискам и оставам до колкото часа си искам и никога не се налага да се консултирам с друг човек за нито едно от решенията си. Когато намеря специално местенце в живота си за правилния човек, ще му го подаря, но в момента съм напълно доволна от начина, по който живея.“


 
Шок за мъжете
Този обрат в тенденциите причинява смут сред част от мъжете. Те вече не могат да си позволят да си поживеят, защото когато им дойде времето, едва ли вече ще имат достатъчно добър избор от кандидат-младоженки. С други думи: докато навремето най-егоистично са си развявали байрака до средата на 30-те си години, докато им дойдат мисли най-после да се установят на едно място, все е щяло да се намери някоя мила и добра женичка, която да им народи един куп сладки бебенца. Да, но тези сладки мили женички в днешно време не се притесняват да им заявят: “Махай се! Чувствам се супер и сама!“

Осъзнах го, когато един от приятелите на брат ми сметна, че му е дошло времето, след като най-после реши, че се е наживял и достойно получи званието плейбой. Той е доста добра партия (имам предвид: добре изглеждащ, солидна банкова сметка, лъскава спортна кола), но повечето жени, с които се срещаше, го държаха на разстояние и поддържаха отношенията си с него, без особено да ги задълбочават. Те заемаха позицията: „Прекалено заета съм за семейство”. Вярно е, че се заглеждаше главно по жени с добър бизнес, но все пак ми се струва, че тази тенденция не е засегнала само него.

Картинката на красива девойка, която тъжно наблюдава витрината на магазин за бижута, докато нервният й приятел продължава да не предприема тази решителна стъпка, все по-рядко е отражението на всяка средностатистическа връзка. Вече не жените са тези, които на всяка цена търсят сериозно обвързване, докато мъжете неохотно се разделят с ергенския си статус.
Под никаква форма не се опитвам да ти кажа, че съдбата на щастливо необвързаните мацки е вечно да останат сами. Те просто избират да бъдат самостоятелни – и да се радват на свободата си – докато не попаднат на правилния човек.

Коя е най-непристъпната жена според зодията - разбери от галерията долу.

Причините ли?
Проучванията сочат като решителен фактор за тази тенденция все по-големите ни социални и икономически възможности. Ние печелим сами парите си, така че нямаме нужда от мъжката финансова подкрепа. Изграждаме достатъчно силни връзки с приятелките и семействата си, така че мъжката емоционална подкрепа също отпада от нуждите ни. Освен това сме достатъчно сексуално освободени, за да не се нуждаем от дълга връзка или „гадже“, за да задоволяваме сексуалните си желания.
Мацките в днешно време предпочитат да прекарат качествено времето си насаме със себе си, вместо да го изгубят във връзка с разрушителни или негативни качества.

Освен всичко вниманието ни е много по-насочено към работата от всякога. Толкова целеустремено гоним кариерата си, че почти не ни остава време за изграждането на връзки. Надя* (23) работи в отдела за връзки с обществеността на голяма компания и търси някой, който ще пасне на забързания й начин на живот, без да пречи на курса му. „Задълженията ми включват доста пътувания и ужасно много събития и дейности и определено не се придържам към работен ден от 9 до 5. Наистина ще се радвам, ако срещна някого, особено ако забързаното ми ежедневие не му пречи. До момента не съм го открила, а и не ми е приоритет номер едно на този етап. Искам да постигна успешна кариера и не мога да си представя някой да ходи постоянно по петите ми и да ми се бърка.“

Може да се каже, че също сме доста по-големи егоистки. Ние ценим времето си, нуждите си, нещата, които ни правят щастливи. С по-голямата възможност за избор е нормално да бъдем по-придирчиви. Много по-внимателно подбираме хората от обкръжението си. Преди всичко за нас е важно това да са хора, с които се чувстваме добре и ни влияят благотворно. Това не се отнася само за интимните връзки, а също и за приятелските.


 
Да се обвържа, да не се обвържа, да се обвържа, да не се...
Да останеш известно време без гадже, всъщност може да увеличи шансовете ти да установиш здравословна дългосрочна и красива връзка в бъдеще. Повечето от нас знаят, че да се научиш да бъдеш щастлив от собствената си компания, е най-добрата основа за интимност с някой друг. Все повече жени осъзнават, че да си част от връзка, не те допълва и няма да те промени или направи по-добър човек – напротив, една връзка има много по-добри шансове да се превърне в страхотна, здравословна и удовлетворяваща, когато и двамата участници в нея са щастливи от личността си.

Защо ти е да си губиш времето в посредствени отношения, като можеш спокойно да се радваш на свободния си живот, а междувременно си осигуряваш все по-добри шансове за откриването на пътя за по-добра връзка?

20-те ти години са най-подходящото време да откриеш себе си и да разбереш какво харесваш и какво не. Много по-лесно е да го направиш, когато вниманието ти не е насочено към някой друг освен теб.

Все пак бъди внимателна и не поставяй свободата си преди всичко друго, защото по-късно може би ще ти бъде трудно да правиш компромиси. Не си създавай стриктни правила кога да бъдеш свободна или кога да се обвържеш. Винаги е добре да си позволяваш спонтанни решения.

*Имената са променени.

На кого са му притрябвали мъже при положение, че съществува...

...мъжка възглавничка?
Няма нищо по-приятно от сгушването до нечие топло и силно тяло и усещането на силната му ръка, върху която си лягаш удобно, точно преди да заспиш. Обикновено тази силна ръка принадлежи на половинката ти или поне на този, с когото си прекарала нощта, но откакто острият японски ум измисли мъжката възглавничка, нито един от двамата не ти е нужен. Тази възглавничка с невероятна форма на мъжко рамо, на което можеш да се опреш по абсолютно всяко време на денонощието, ти дава възможността да се сгушваш, и то без да правиш компромиси с хъркане, въртене, кражба на твоята част от одеялото. За съжаление едва ли ще намериш гениалната джаджа в пределите на нашата родина, но ако имаш шивашка дарба, винаги можеш да си я изобретиш напълно самичка.

... вибратори от естествена тъкан?
Твърдят (аз нямах представа! :-))) ), че тези приятелчета са най-близки като усещане до истинския пенис. Те са гладки и с идеален размер и не са усложнени с глава на зайче, делфинче, пингвинче и подобни...х-м-м... ами, поне за мен са си извращения.

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?