Неловко положение: травми по време на секс

Малки неприятности

Въпреки общоприетите стереотипи, най-често партньорите получават травми по време на традиционен сексуален контакт. Обикновено е засегната кожата на половите органи. Най-безобидни са кожните раздразнения и малките ранички. Обикновено се получават след бурен или продължителен сексуален контакт, при дефицит на смазка при жената или наличие на по-грубо окосмяване в интимната област.

При нея

Лигавицата на женските полови органи е нежна и лесно се наранява. В резултат на търкането на кожата на мъжкия полов орган в сухата лигавица се образуват отоци на тъканите на малките срамни устни и входа на влагалището и болезненост при хигиенни процедури или секс. Тези травми не са опасни, но са неприятни.

При него

Може да се образуват охлузвания по кожата на пениса, които са доста болезнени. Ако това се е случило, се налага въздържание за известно време и обработка на микротравмите с антисептичен разтвор. Ако болката не отминава 3-5 дни, е добре да се обърне към лекар. Понякога с подобни симптоми са съпроводени заболявания, които се предават по полов път.

Внимателно с нежната кожа

Влажната среда при полов контакт е важна, защото ако влагалището е сухо, при традиционен сексуален акт (както и при анален секс) може да се получи скъсване на юздичката (френулумът) на мъжкия полов орган, която прикрепя препуциума (нежната кожа, която покрива главичката на пениса) към останалата част на кожата. Най-често това се случва при бърз, агресивен секс. Травмата на юздичката предизвиква силна болка и кръвотечение, което може да се спре, като се сложи палец върху главичката на пениса, а с останалите пръсти се притисне леко юздичката и се държи няколко минути. Когато кръвотечението спре, трябва да се обработи с кислородна вода, да се бинтова свободно и да се потърси помощ от уролог.

При нея

При жените се получават разкъсвания, ако мъжкият полов орган е с твърде внушителни размери или при невнимателно използване на сексиграчки. Най-често става нараняване на задния свод и страничните стени на влагалището. Ако се появи силна болка и леко кръвотечение, е добре да се обърнете към лекар, защото може да се получи възпаление и загнояване на лигавицата. Ако е наранен видим участък от влагалището, до намесата на лекар трябва да се постави стерилна марля и лед. При дълбоки наранявания не се опитвайте да спрете кръвотечението с помощта на тампон – той само създава илюзия за спирането му.

При резки смени на позата

Колкото и рядко да се случва, пенисът може да се пречупи (фрактура на пениса), въпреки че в него няма кости. В повечето случаи това става по време на полов акт. Причините – неочакваната смяна на позата или неподходящ ъгъл на контакт с влагалището, като самата фрактура има различен характер. Когато има скъсване на кръвоносни съдове, ерекцията не се прекъсва и е нужна намеса на уролог, но само ако се получи обширен хематом. При внезапно и силно прегъване на пениса може да настъпи спукване на едното от двете кавернозни тела (цилиндрични образувания по дължината на пениса, които се изпълват с кръв при ерекция)... В такъв момент мъжът усеща силна болка. Обикновено ерекцията рязко се прекъсва и после пенисът визуално се деформира, като за няколко часа настъпва потъмняване на половия орган.

Какво да направите?

При фрактура на пениса трябва да повикате „Спешна помощ“. Установено е, че при опити за самолечение или консервативно лечение в 50% от случаите се развиват необратими изменения, които могат да доведат до импотентност. Особена опасност представлява и съпътстващата травма на пикочния канал – при отделяне на кръв от уретрата или поява на кръв в урината е нужна незабавна лекарска намеса. Възстановяването на целостта на уретрата е възможно в първите 6-12 часа.

Продължително заклещване

Най-големият страх при мъжете е да не се получи заклещване на пениса във влагалището. Това става най-често при вагинизъм – внезапен спазъм (свиване) на мускулите на влагалището. Мускулите така силно притискат мъжкия полов орган, че изваждането му от влагалището става невъзможно. При мъжете това води до оток на пениса – така обемът му се увеличава. Опитите на мъжа да се освободи от това заклещване още повече усилват спазъма при жената и тогава болката може да предизвика шок при мъжа.

Какво да направите?

Първо: не се паникьосвайте, ако това се случи! Спазмите на влагалището се получават от стрес – жената се стяга по някаква причина. Важно е тя да се успокои – понякога е достатъчно мъжът да я разсмее, да я разсее по някакъв начин. Но ако това не подейства, трябва да се обадите на „Спешна помощ“ - обикновено лекарите поставят на жената инжекция за отпускане на мускулатурата.

Опасност при орални ласки

Те могат да наранят при наличие на пиърсинг на половите органи или при ухапването им. И ако леко наранената кожа изисква само дезинфекция, то дълбоките рани на главичката на мъжкия полов орган или на клитора могат да бъдат сериозни – в тях са разположени много кръвоносни съдове и е възможно силно кръвотечение. При силно ухапване на клитора може да се образува болезнен хематом, а при мъжете – затруднение при уриниране. Раните в тези области са болезнени, трудно зарастват, а и може да се получи инфекция. Ако болката не преминава за ден-два, трябва да се обърнете към съответния специалист – гинеколог или уролог-андролог.

Непремерена външна намеса

Понякога мъжете, заради проблеми с ерекцията, използват специални приспособления, които притискат основата на члена. Пръстените за ерекция са създадени специално за тази цел и са безобидни, но когато мъжът се опита да използва случайни приспособления, като метални пръстени, може да стане опасно. Металът не се разтяга, а самостоятелните опити за сваляне на такъв пръстен от отеклия пенис не дават резултат. Такова притискане застрашава тъканта с некроза (гангрена), защото пенисът дълго време не се захранва с нова кръв. Но това не е единственото възможно усложнение: в случаите на тромбози на вените, по които тече кръвта, при мъжете възниква приапизъм – болезнена постоянна ерекция. Тогава се налага операция, защото има опасност от развиване на необратима еректилна дисфункция (мъжка импотентност).

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?