Можеш ли наистина да забравиш за него

ТАКА Е НАЙ-ДОБРЕ

Разочарованието в края на всяка връзка е различно при всеки и зависи от това колко емоционално си инвестирала в нея и колко си разчитала на половинката си. Ако двамата сте преминали през важни неща (като общи финанси, жилище, приятели и т.н.), това ще усложни периода на възстановяване. Колкото по-тежка е загубата, толкова по-трудно ще бъде и „излекуването“; всичко може да окаже влияние на продължителността на процеса – от това колко време сте били заедно, до обстоятелствата около раздялата ви.

Когато казваме „излекуване“ имаме предвид момента, в който ще си готова да кажеш „Преодолях го!“. Но какво всъщност означава това? Според психолозите, преодоляването означава да достигнеш момент, в който си готова да признаеш пред себе си, че раздялата е била най доброто за теб (или за двама ви). Също така означава, че болката и мъката са толкова избледнели, че искрено желаеш бившият ти да е щастлив и раздялата ви вече не е център на ежедневието ти.

ОСИГУРИ СИ ПРОСТРАНСТВО

Но дори и да можеш да признаеш, че си го преодоляла, че животът ти може да продължи напред и че всичко е било за добро – кълбо от чувства може да се стовари отгоре ти, когато най-малко очакваш. Така че, дори и да си го преодоляла, можеш ли да спреш да го обичаш?

Отговорът е да. Но има условие – да изясниш чувствата си, да ги признаеш пред себе си и да положиш истински усилия да живееш живота си, без да си задаваш въпроса „ами ако?“. Оказва се, че трикът е да си дадеш време и пространство – далеч от него. Бъди сигурна, че дори и да му мислиш доброто и да му желаеш щастието, това не означава, че все още го обичаш или че винаги ще го обичаш.

Някои жени стигат до тази точка много по-трудно от останалите. Някои от нас просто преодоляват мъката по-трудно. Има и такива, които жертват целия си живот в името на един мъж и не оставят нищо в резерва за себе си.

БИВШИЯТ КОЙ?

Дори и да няма срокове да преодолееш някого, не бива просто да си седиш и да чакаш нещата да се подобрят. Най-лошото, което можеш да си причиниш, е да прикриеш мъката и разочарованието си от случилото се. Това ще те остави в непрекъснато очакване, а това, че хубавите неща изискват търпение е просто легенда.

И ако „времето лекува всичко“, не е приложимо в този случай, какво да направиш, за да залепиш счупените парчета от душата си? Единствено и само ти можеш да си помогнеш – работи със себе си, за себе си, с помощта на онези, които те обичат и подкрепят. Опитай се да разбереш по какъв начин си допринесла за изхода от връзката си. И така ще можеш да промениш каквото е нужно.

Връщайки се назад към събитията и ролята си в тях, може да откриеш ситуации, в които е могло да постъпиш другояче, но не се оставяй на самосъжалението. Връзките са най-големите ни учители – и когато приключат ни оставят знанието за това какво да правим и какво не занапред.  

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?