Микро- изневеряваш ли му? А той на теб?

Предупредителни знаци

Някои признаци, че влизаш в опасна територия, е когато се обличаш различно, когато знаеш, че ще срещнеш някой определен мъж, без да казваш на половинката с кого ще излизаш на питие след работа или умишлено криеш информация. Или пък винаги харесваш и коментираш снимките на някой мъж в Instagram (и той не е Зак Ефрон), или изкарваш връзката си по-малко сериозна, отколкото е, за да продължиш да си говориш с този секси непознат.

Казваш си, че е само безобидно забавление. И ние донякъде сме съгласни. Всяка връзка си има граница, която определя изневярата. Но микроизневярата показва, че търсиш вниманието на някого, който не е партньорът ти, и това може да е сериозно предупреждение.

Помисли си каква е причината да си слагаш лъскав гланц за устни, когато отиваш на работа, само защото днес ще дойде секси счетоводителят. Как би се почувствал партньорът ти, ако знаеше защо полагаш допълнителните усилия, или че триеш съобщения от някой мъж, от страх, че ще ги види?

„Пресякла си границата, когато започнеш да мислиш, че партньорът ти няма да го приеме добре, ако те види какви ги вършиш“, казва Нелсън. А микроизневярата е напълно забранена, ако си имала някаква история с този човек. Ако сте излизали или сте правили секс, дори не си мисли за флирт. Не го прави!

Обратната страна на монетата

Ами ако се чудиш дали партньорът ти не се занимава с микроизневери? Трудно е да го хванеш, ако няма явни признаци. Но ако интуицията ти подсказва, че може би го прави, е време за откровен разговор за това как те кара да се чувстваш, съветва клиничният психолог Джанис Ейбръмс Спринг, автор на „След аферата“.

Кажи нещо от сорта на: „Изглежда се отнасяш към тази жена така, че ако бях на нейно място, щеше да ми е неудобно. Имаш ли някакви чувства към нея,“ съветва Спринг. И ако имаш конкретни примери, дай ги. Например: „Виждам, че постоянно коментираш постингите ѝ в Instagram, и това ме притеснява.“ Ако го е грижа за теб и чувствата ти, ще се поправи веднага. Но ако омаловажи случките и не приеме притесненията ти на сериозно, това е повод за тревога и може би трябва да преосмислиш връзката ви.

Превърни го в нещо хубаво и за двама ви

Откровен разговор за микроизневярата може да възроди разпадаща се връзка. „Понякога тези действия не са продиктувани толкова от привличане към другия човек, колкото от търсене на новата теб,“ обяснява Спринг. „Това може да те накара да се почувстваш по-желана.“ И същото може да се отнася за партньора ти. Ако признаеш, че това е причина за извънкласното флиртуване, може да предизвика здравословно чувство за конкуренция. Но Спринг предупреждава, че макар предизвикването на ревност да има вероятност да разпали страст за момента, грижовността и близостта създават по-стабилна връзка. С други думи, изразяването на искрените чувства и привързаност към другия ще укрепи любовта ви по-силно.

Скалата на микроизневярата

Помолихме екипа на Cosmo да подреди списъка с простъпки от почти невинна до потенциално опасна.

1. Оглеждане на напълно непознат на улицата.

2. Промяна на външния вид заради конкретен човек.

3. Целуваш друг мъж по бузата, но сочно.

4. „Забравяш“ да споменеш партньора си по време на разговор, макар че би било естествено.

5. Криеш телефона си от любимия.

6. Флиртуваш отявлено с друг мъж пред гаджето.

7. Чатиш или си разменяш sms-и с друг всеки ден.

8. Седиш в скут, който не е на партньора ти.

9. Раздаваш си телефонния номер.

10. С друг мъж се държите за ръцете.

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?