Здравните ползи от домашните ни любимци

Разходки с кучето вместо фитнес

Навярно знаеш, че човек трябва да прави на ден по 10 000 крачки, за да изгори излишните калории и да поддържа нормален ритъма на сърдечно-съдовата си система. Но кога да ги направиш? Или си в метрото, или в колата, или на работа, за фитнес не остава време. Затова си вземи куче – двете разходки на ден са ти гарантирани.

Лекарите отдавна са установили, че хората, които имат кучета по-рядко страдат от мигрена, високо кръвно налягане, затлъстяване и проблеми на сърдеечно-съдовата система. Кучето буквало удължава живота на собственика си. Така че, ако все още не си купила карта за фитнеса, вземи си куче – редовните разходки ще укрепят и мускулите ти.

Въпреки това, ако си решила да си вземеш любимец трябва да обърнеш внимание на някои подробности, за да се гарантира правилното му хранене и доброто му здравословно състояние. Никой не обича да яде една и съща храна всеки ден, това важи и за кучетата. Така че, трябва да подбереш качествена, питалена и разонообразна храна, за да разполага любимеца ти с всички минера и полезни съставки, които са му необходими.

Котенца – мяу, мяу, мяу

Настроението ти веднага се повишава, щом видиш в нета забавно клипче за домашни животни. Това съвсем не е без причина. Учените са установили, че домашните любимци имат положителен ефект върху настроението и психическото състояние на човека. Собствениците на кучета и котки са в по-голяма хармония със себе си от останалите хора.

Виж коя котка е за теб според зодията ти в галерията долу:

Освен това в медицината съществува термин „фелинотерапия“, което означава терапия чрез котки. Да, любимото коте може да предотврати депресията, подобравя психическото здраве и дори работата на сърцето. И, въпреки че котките са в състояие да правят чудеса, самите те се нуждаят от грижи. Трябва да се отнесеш сериозно към избора на храна. Тя трябва да бъде полезна, разнообразна и балансирана и разбира се, вкусна. Има дори такава, която влияе добре на козината и я прави по лъскава и красива.

Уют в дома

Наличието на животни вкъщи създава особено уютна и топла обстановка. Свещите, възглавничките и красивия интериор не могат да постигнат ефекта на косматите домашни любимци. Което става и един от основните аргумент за получаване на коте или куче.

Доказано е, че косматковците не само правят обстановката по-уютна, но и подобряват отношенията в семейството. Те дори могат да предотвратят назряващ конфлик. Може и да не забелязваш това, но около тях хората ставаш по-меки и спокойни.

В допълнение, покрай котето или кучето просто не може да се отегчиш. Ще ти дадат усещането, че те обичат и очакват с нетърпение. Ще бъде невероятна радост, когато се прибираш вкъщи и твоят четириног приятел те посреща.

 

Коментари

Липсват ли ви латиноамериканските сериали?